Sikeresen debütált a Projektmenedzsment című tárgy az Óbudai Egyetemen

A 2019/20-as tanév tavasza a korona vírus járvány miatt számos kihívást és tapasztalatot jelentett az egyetemi hallgatóknak és oktatóknak. A BCE, az Óbudai Egyetem és a BKIK együttműködésében létrejött Kandó Klub keretei között e nehézségek ellenére az együttműködés új formája, egy közös tantárgy is be lett vezetve.

A Projektmenedzsment c. tárgyat az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának hallgatói vehették fel szabadon választható tárgyként. A tantárgy lebonyolításában részt vettek a Budapesti Corvinus Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) oktatói, kutatói és tisztségviselői, korábbi és jelenlegi vállalatvezetők közösen, a szakmák együttműködésének jegyében. Ez utóbbi a Kandó Klub egyik missziója, hiszen rendezvényeinek, kerekasztal beszélgetéseinek és háttérbeszélgetéseinek gyakori témája a különböző szakmák, jelen esetben a közgazdászok és a mérnökök együttműködése. Versenyképes gazdaságot úgy építhetünk, ha a jövő mérnökei és közgazdászai egymással szót értenek, képesek együtt gondolkodni. A Projektmenedzsment tantárgy a szakmák közti partnerséghez szükséges tudást és készségeket hivatott átadni.

A kurzus keretében a közös munka két óratípusra bomlott. Az ’A’ héten a hallgatók a projektekhez kapcsolódó fontosabb fogalmakkal és a gazdálkodó szervezetek működésének alapjaival ismerkedhettek meg. Az órákhoz a BKIK biztosította gyakorló vállalatvezetőket, a két egyetem (BCE és ÓE) pedig egyetemi oktatókat. Az előadók széles körének köszönhetően a mérnök hallgatók a vonatkozó elméleti kérdésekkel közgazdasági, műszaki és menedzsment oldalról is találkoztak. A ’B’ hetek programja pedig az elméleti tudás gyakorlati felhasználásáról szólt. A hallgatók a félév elején közösen kialakított féléves projekt feladaton dolgoztak, amely kis és középvállalkozások napelem beruházásait járta körül. A projekt feladat eredménye egy napelem beruházási mintaprojekt, melyet a hallgatók a BKIK számos tisztviselője és az egyetemi oktatók előtt prezentáltak.

Az oktatók, valamint a tantárgy hallgatói egyaránt hasznosnak és hiánypótlónak ítélték a közös munkát. Szervezői oldalon teljes egyetértés alakult ki abban is, hogy a félév során szerzett tapasztalatokat felhasználva az együttműködés ezen formáját a következő tanévben is érdemes folytatni és továbbfejleszteni.

Baranyi Dániel

Szólj hozzá!