Egy elmaradt interjú

Budapesti Corvinus Egyetem - Lánczi András Egyetemünk rektora

Dr. Lánczi András rektori megbízatása 2021. június 30-án lejárt a Budapesti Corvinus Egyetemen. 5 éves működése során komoly változások történtek az egyetemen, mindenekelőtt lezajlott egy átalakulás, aminek során állami egyetemből alapítványi finanszírozású intézménnyé vált, ezzel párhuzamosan végbement több szakfejlesztési folyamat, számos nemzetközi elismerésben is részesült az intézmény. Sok egyéb mellett rektorsága idejére esik a Faculty Club megnyitása a Fővám téri épületben és a Fővám téri épület felújítása is. Az egyetemi polgárok szívesen vennék, ha ismernék a távozó rektor tapasztalatait, ezért a Köz-Gazdaság szerkesztőbizottsága az alábbi kérdéseket tette fel Rektor Úrnak:

1, A Budapesti Corvinus Egyetem az első egyetem, amelyik modellváltáson ment keresztül. Milyen tapasztalatai vannak ezzel kapcsolatban?Mit jelöltek meg az átalakulás céljaként, és sikerült-e elérni ezt a célt? Egy ilyen horderejű átalakuláshoz különböző időszakaszra vonatkozó tervek, stratégiák szoktak készülni. Az átalakulásnak mi volt a rövid, közép és hosszú távú célja, és hol tart az egyetem ezek megvalósításában? Mi volt az átalakulás legnagyobb veszélyforrása, és ezeket hogyan lehetett kikerülni?  Az egyetem szervezeti kultúrája jelentősen átalakult az elmúlt időszakban, és komoly fiatalítás is végbement. Milyen kihívásokat lát ebben a tekintetben a következő időszakban?
2, Az átalakulás rektori ciklusának második felében volt meghatározó. Rektorságának egészét tekintve mit tekint a legnagyobb sikernek, mire a legbüszkébb? Van-e olyan, amit kudarcként könyvel el magában, és amiben úgy érzi, hogy nagyobb erőfeszítésre lett volna szükség?
3, Általános vélemény, hogy az egyetem nemzetköziesítése jelentős mértékben előrehaladt az elmúlt években. Mely területeket, régiókat lát ebben a tekintetben meghatározónak, és melyek azok, ahol érdemes előrelépnie az egyetemnek? A nemzetköziesítésben sokféle együttműködés alakult ki, oktatási és tudományos egyaránt. Ön szerint ezek között mennyire sikerült harmóniát találni, vagy található ezek között aránytalanság? Ha igen, akkor ennek mi lehet az oka?
Lánczi András kitérő választ adott felkérésünkre.

Szólj hozzá!