HR trendek, amik várhatóan velünk maradnak a jövőben

Tinto, Melanie: 2021 HR Trends That Are Here To Stay, . HR Strategy and Planning Excellence Essentials ; Aurora (Feb 2021).

szerző: Boros Brenda Mercedes, egyetemi hallgató, Budapesti Corvinus Egyetem

Toulouse Lautrec: A Moulin Rouge-ban

Rugalmasság, egyre széleskörűbb juttatási paletta és a digitális elköteleződés által befolyásolt szervezeti kultúra – ezek fogják meghatározni a HR világ alakulását az elkövetkezendő években egy amerikai pénzügyi vállalat HR igazgatója szerint.

Többek között ez a pandémiás időszak azt is eredményezte, hogy a munkavállalók nagy mértékben szeretnék alakítani munkakörülményeiket, és így sokkal flexibilisebbnek kell lennie a munkáltatóknak hosszútávon, mert ehhez egyre inkább ragaszkodnak a munkavállalók. Így, a „produktivitás profilja” is megváltozott, hiszen ezentúl az eredménytermékekre és minőségre helyeződik a hangsúly a folyamatok helyett. Az egyre szélesedő juttatási paletta pedig ezzel párhuzamosan olyan fontos szemponttá vált a munkavállalók számára, amelyből nem szívesen engednek, tekintve, hogy a mentális egészség, well-being (jólét) és pénzügyi jólét kéz a kézben járnak, amelyre a koronavírus helyzet csak még inkább felhívta a figyelmet.
A szervezeti kultúra szintén jelentős változáson ment és megy keresztül a digitális munkavégzésnek köszönhetően. Legfőképpen azért, mert rendkívül nehezen tudják munkáltatói oldalról biztosítani a munkavállalók lelki világának jólétét és biztonságérzetét távolról, fizikai kontakt hiányában. Szükségük van arra, hogy érezzék a munkáltatók értékelik munkájukat, meghallgatják őket akkor is, ha nem tudnak az irodában egy kávé mellett beszélgetni egy szünetben. Teljesen más az interakció az online térben és ez a szervezeti kultúrára is kihat, tekintve, hogy közös fizikai tér hiányában a szervezeti kultúra új színtere a digitális világ, ami egyértelműen személytelenebb.

Szólj hozzá!