Top 8 HR trend 2021-ben

T. Bathia cikke alapján

szerző: Boros Brenda

A cikkben egy HR szoftverrel foglalkozó cég vezérigazgatója számos HR trendet azonosít, amelyek valószínűleg a munkaerőpiacra nagy hatással lesznek az elkövetkezendő években a pandémiás helyzet után is. 2019-ben ugyan sok előrejelzés volt a 2020-as évre vonatkozóan, viszont a vírushelyzet miatt ezek közül egyik sem teljesült be, hiszen egy éles váltás következett a munkavégzés menetét illetően. Sokan úgy vélik a pandémiás helyzet örökre megváltoztatta a munka világát és hogy a következő években a HR szakemberek fő prioritásai között lesz az, hogy a munkavállalók egészségesek, elkötelezettek és produktívak maradjanak.

Ahogyan az ábrán is látható, a cikk írója nyolc trendet fogalmazott meg, amely jelen van és jelen is lesz a HR világában. Ezekkel kapcsolatosan néhány kérdés is felmerült, mint hogy a szervezeti kultúrát hogyan lehet fenntartani távmunkában és hogyan menedzseljük a távmunkában dolgozókat úgy, hogy megőrizzük elkötelezettségi szintjüket. Mindkét kérdésre részben a megoldás a HR technológiák hihetetlen mértékű fejlődésében és minél hatékonyabb adaptálásban rejlik.

Továbbá, a vezérigazgató arra is kitér, hogy milyen tényezők állnak egy-egy trend hátterében. A távmunka elterjedésének és megtartásának egyik kevésbé triviális oka, hogy a munkáltatók így bizonyos tehetségek, szakértők nagyobb köréhez eljutnak, akár a világ másik felén élő szakembert is alkalmazhatnak.

Teljesítménymenedzsment szempontból pedig egy olyan pozitív változást indított útjára a távolról végzett munka jelensége, hogy már egyre több munkahelyen nem az óraszámokat, hanem a produktivitást és az elvégzett munka minőségét veszik figyelembe. Illetve, a vállalatok előreláthatólag inkább az agilis célkitűzéseket, folyamatos visszajelzést, teljesítményértékelést és folyamatos munkavállalói fejlődést fogják hangsúlyozni.

A munkavállalói élményben szintén változás, hogy az eddigiekhez képest egy új befolyásoló tényezőt kell figyelembe venniük a munkáltatóknak: a munkavállalók személyes életét, amikor otthonról dolgoznak. Ezáltal a vállalatok nagyobb szükségét érzik az online tréningeknek is, mivel bizonyos új készségek elsajátítása segíthet megbirkózni a 2020-as év adta számos új kihívással.

Szólj hozzá!