Szürke galléros munkaerő, mint a pandémia utáni munkaállomány kritikus része

Forrás: How ‘gray collar’ workers became the overlooked essential employee
Paola Peralta (2021), Employee Benefits News

szerző: Boros Brenda

Gustave Courbet: Bírkózók, 1853, forrás: mng.hu

Az Employee Benefit News cikkéből kiderül, hogy a pandémiás időszak okozta nehézségek hogyan hatottak az úgy nevezett ’szürke galléros’ munkavállalókra. Szürke galléros munkavállalóként definiálja az író az egészségügyben és olyan közügyekért felelős dolgozókat, mint a rendőrök, tűzoltók vagy akár repülőgép pilóták. A fehér és kék galléros munkavállalók közötti „középréteget” képezik ők, akik eddig nem kaptak sok figyelmet annak ellenére, hogy egy igazán kritikus és masszív munkavállalói rétegről van szó.


Statisztikai adatokra alapozva arra következtetnek, hogy a pandémiás helyzet utáni időszakban ez a réteg nagyobb teret nyer majd, mint a legdinamikusabban fejlődő, növekvő ágazat. A társadalmi szerepük sokkal jelentőségteljesebb lett a járvány által és ez nem is tűnik úgy, mintha megváltozna a közeljövőben. Hiszen az „elsődleges fontosságú dolgozó” (essential worker) fogalom drasztikus változáson ment keresztül ebben az időszakban. A gazdaság megfelelő működtetése, életben tartása érdekében szükségünk volt mind az élelmiszeriparban, mind a gyártási ágazatban dolgozókra, hogy a boltokban elérhetőek legyenek az élelmiszerek stb.

Paola Peralta úgy véli, hogy hosszú távon célszerű a szürke galléros munkavállalók oktatásába és képzésébe többet befektetni, mivel ez kulcsfontosságú lehet olyan helyzetekben, mint amilyet a koronavírus járvány is okozott. Ugyanakkor a munkáltatóknak is érdemes lehet átgondolni a belső marketing stratégiáit, hogy hatékonyabban tudjanak toborozni szürke galléros munkavállalókat, több lehetőséget kínáljanak nekik.

Szólj hozzá!