Agribusiness Konferencia 2021

szerző: Urbányi Dávid

A 2014-ben alapított Corvinus Agribusiness, illetve most már Agribusiness Club ma már több, mint 100 taggal, hazánk legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete, melynek célkitűzése az agrárterületen tanuló, valamint az agrárszektor iránt érdeklődő egyetemi hallgatók oktatása, a tanultak bemutatása a gyakorlatban, valamint a tagok megismertetése a legújabb üzletági trendekkel és technológiai újításokkal. Diákszervezetünk célja, hogy tagjaink az egyetem elvégzése után elméletben és a mindennapi gyakorlatban is jártas, naprakész tudással rendelkező agrárszakemberekként kerüljenek a munka világába. Ezáltal pedig képesek legyenek aktívan tenni a magyar vidék és hazánk mezőgazdaságának jövőjéért. Célkitűzésünk továbbá egy olyan szakmai és egyben baráti közösség létrehozása, ahol különböző agráregyetemeken tanuló diákok megosztják egymással látásmódjukat, tapasztalataikat és ahol így hosszú távú, értékes szakmai kapcsolatok születnek. 

Két év, a pandémiás helyzet miatti kihagyás után 2021. december 8.-án végre újra megrendezésre kerülhetett az Agribusiness Club (CA) diákszervezet kiemelt évvégi eseménye, az Agribusiness Konferencia, melynek a Lurdy Ház adott otthont. Az esemény középpontjában idén is azok az agrár érdeklődésű fiatalok álltak, akiknek szívügyük, hogy felhívják a figyelmet a generációjuk kiemelt jövőbeni fontosságára.  

A megnyitón köszöntőt mondott Szabó István, az OTP agrár Ügyvezető igazgatója, illetve Kerezsi Miklós a Hodler Capital Kft Ügyvezető igazgatója. Őket követően pedig Kövesdi Lilla, az Agribusiness Club elnöke tartotta meg beszédét. Ebben kitért a 2021-es év eredményeire, és a szervezet jövőbeni terveire. Ekkor tette meg a nagy bejelentést is, miszerint a korábban Corvinus Agribusiness néven futó diákszervezet innentől kezdve Agribusiness Club néven folytatja tevékenységét. Emellett pedig arculatát is megváltoztatja. Ennek célja, a diákszervezet a korábbinál sokkal inkább egyetemközivé tétele. Az eddig leginkább Budapesti Corvinus Egyetem központú szervezet a jövőben szeretne minden agrobusiness érdeklődésű diákot bevonzani, akármelyik más egyetemre is jár.

Ezt követően egy olyan blokk következett, amely olyan fiatal, már befutott szakemberek beszámolóit tartalmazta, amelyek tanulságul szolgálhatnak a fiatalabb generációk számára. Meséltek meghatározó élményeikről, motivációjukról, illetve számtalan jó tanáccsal is ellátták a nézőközönséget. Itt olyan fiatal tehetségeket hallhattunk, mint Nyakas Ferenc, aki a Bunge Zrt képviseletében érkezett, vagy Kutas Bendegúz, aki az Agrovir Kft Üzleti tervezője.

Ezt követte a konferencia központi eseménye, mikor is sorra érkeztek a színpadra előadásaikkal olyan Agribusiness Club tagok, akik már most egyetemi éveik alatt is kiemelten foglalkoznak egy egy témával vagy az agrárium egy területével. Csányi Bendegúz megosztotta gondolatait egy más vidékről. Ahol nagy szerepet játszanak a városból, vidékre visszaköltözők. Holló Bettina elmesélte saját tapasztalatait a családi gazdaságukban történő generációváltásról, melynek keretein belül ő tervez édesapja nyomdokaiba lépni. Borda Áron beszélt a napjainkban a fiatal vállalkozók körében igen fontos témáról, a magyar agrár startupokról és azok ökoszisztémáról. Szabó Violetta beszámolt a helyi termelők magyarországi szerepéről, azok helyzetéről. Majd végül Urbányi Dávidtól halhattunk egy előadást „Az agrárium perifériáján-fajmegőrzés a díszhaltenyésztésben” címmel. Ebben a különböző fajmegőrző programok és saját tevékenységeinek bemutatásán túl beszélt a környezetvédelem kiemelt szerepéről is.

Egy beszélgetésekben gazdag kávészünet után következett az esemény záróakkordja, amely két kerekasztal beszélgetést foglalt magában. Az elsőben olyan CA tagokat köszönthettünk, akik az ország, vagy a környező országok különböző egyetemeiről érkeztek, hogy beszámoljanak az eltérő egyetemi tapasztalataikról, miben jobb az egyik intézmény, miben gyengébb esetleg, mennyiben tér el a diákélet, és hogy hogyan találkoztak a CA-val. A második kerekasztal beszélgetés a frappáns „CA-n innen, CA-n túl” nevet kapta, itt olyan alumni tagok beszélgettek, akik a CA-nak köszönhetően dolgoznak ma ott ahol. Természetesen itt is hallhattunk pár jótanácsot vagy nosztalgikus történetet.

Ez a konferencia is megmutatta, hogy hatalmas szükség van agrár érdeklődésű fiatalokra, akik majd helyt tudnak állni ebben a dinamikusan változó ágazatban, és akik tudása 2050-re akár 10 milliárd ember ellátását is lehetővé teszi majd. Nem véletlen, hogy e diákszervezet mottója: Vidék Fiatalság Jövő. Ha valaki kedvet kapott hozzá, hogy visszanézze a konferenciát, a teljes felvétel két részletben megtekinthető az Agribusiness Club Facebook oldalán.

Szólj hozzá!