Előre menekülés a válságban – Startup Buda-Pest ötletverseny a Corvinus-on 8 egyetem 44 hallgatójának részvételével

szerző: Huszák Loretta

A tanév kezdetét megelőző hétvégén került megrendezésre a Startup Buda-Pest Ötletverseny egyetemistáknak, ahol a Budapesttel kapcsolatos üzleti ötletek elindulhattak a megvalósítás útján. A 450.000 forint összdíjazású megmérettetést idén is a Budapesti Corvinus Egyetemen szervezték meg. Az első helyezést a négy egyetem diákjaiból álló BASEMENT, a budapesti pincehelyiségek hasznosítója nyerte meg.

A verseny résztvevői Fotók: Takács Dániel

Ötletversenynek adott otthont a Budapesti Corvinus Egyetem szeptember 3. és 4. között. A Startup Buda-Pest elnevezésű program főtámogatója a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara volt, a szakmai lebonyolítást a Danube Cup vállalta, a projektmenedzsmentet pedig az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület/Kandó Klub vitte.

forrás: Takács Dániel

Az ötletverseny regisztrációját idő előtt le kellett zárni, olyan nagy volt az érdeklődés. Összesen negyvennégyen jelentkeztek nyolc egyetemről. A rendezvény első napját egy szakmai kerekasztal-beszélgetés nyitotta, mely résztvevői Tímár Gigi, a Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Irodájának vezetője; Kerékgyártó Gábor, a BKIK gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója és Dr. Eigner György, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának dékánja voltak, a rendezvényt Trautmann László moderálta. A beszélgetés Budapest gazdasági jövőképét járta körbe. Elhangzott, hogy Budapest alapvetően kedvező lokáció az Európai Unió területén ahhoz, hogy egy izgalmas elképzelésből akár nemzetközi szinten is sikeres vállalatot lehessen építeni. Ennek egyik alapvető tényezője – a költségfaktorok mellett – a város kultúrája, az a történelmi örökség, ami lehetőséget add az innovációra. Az első este kötetlen programmal zárult a Hosszúlépés. Járunk? Turisztikai vállalkozás szervezésében.

A verseny második napján a vegyes csapatok először piackutatást és piacképesség-vizsgálatot végeztek, ezt követte a csapatprezentációra való felkészülés. A vállalkozási ötletek bemutatása a szokott módon zajlott, valamennyi csapatnak három perc állt rendelkezésére az innováció ismertetésére, majd a zsűri vette át a szót szintén három percig.

Az esemény során a résztvevőinek lehetőségük volt beszélgetni fiatal budapesti vállalkozóknak, akik jellemzően egyetemi éveik során, vagy közvetlenül azt követően vágtak bele az üzleti ötletük megvalósításába. A Hosszúlépés, járunk? alapító ügyvezetője mellett a Charitask.hu alapítói és a Falafel Fusion gasztrovállalkozás megálmodója is eljött a hackathonra.

A pitcheket és az üzleti ötleteket háromfős zsűri értékelte, amelynek tagjai Dr. Vecsenyi János (BCE), Szőcs Árpád (BME, Vodafone) és Rátkai Tamás (BKIK, BÁV Faktor Zrt.) voltak.

A zsüri tagjai (balról jobbra): Szőcs Árpád, Vecsenyi János, Rátkai Tamás forrás: Takács Dániel

Az első helyezést elérő csapat a társasházak energetikai problémáinak megoldását csatolta össze a mikro- és kisvállalkozások ingatlan-bérlésének problémáival a belvárosban Basement néven. Elképzelésük szerint a felvázolt problémát megoldhatja a társasházak elhanyagolt pincéinek hasznosítása. A felújított pincehelyiségek hosszútávon többféle módon is hasznosíthatók: lehetőség van raktárak, vendéglátóipari egységek, co-working irodák vagy egyéb üzlet-helyiségek létesítésére. Ilyen módon a vállalkozások kedvezményes bérleti díj ellenében juthatnak hozzá pincékhez. A társasházak számára ez bevételt jelent, a felújítás során pedig energetikai korszerűsítésre is sor kerülhet. A csapat tagjai különböző egyetemekre járnak (BCE, ELTE ÁJK és GTI, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és az ötletversenyen találkoztak, itt született meg a vállalkozási ötletük is.

A második helyezett csapat ötlete egy Life+ nevű applikáció fejlesztése, amely az egészségtudatos életmód kialakítását és fenntartását segítené a felhasználók körében. Az alkalmazás a tervek szerint tartalmaz ingyenes és prémium funkciókat is – előbbiek közé tartoznak az emlékeztetők küldése, közeli orvosok listázása, online időpontfoglalás lehetősége és orvosok értékelése. Prémium funkcióként lehetőség lenne az applikáció és egy sportóra összekapcsolására, az egészségügyi értékek nyomon követésére, valamint gyógyszerekkel kapcsolatos funkciók elérésére. A Life+ tagjai a BCE, a BGE és az Óbudai Egyetem hallgatói.

A Life+ csapata forrás: Takács Dániel

A harmadik helyezett csapat, a DiversiGo a speciális igényű és fogyatékossággal élő turisták számára kíván városnéző és egyéb turisztikai programokat nyújtani. Az érintett célcsoport meglepően nagy. A csapat többek között egyedülálló, a speciális igényekre figyelő városnéző körbevezetést tervez, önköltséges áron. A túravezetők budapesti lakosok lennének. A csapat “co-mission”-ként a budapestiek nemzetközi kapcsolatainak bővítését is célul tűzte ki – mindezt egy digitális platformon keresztül valósítanák meg. A validáció beindult, a visszajelzések támogatók. Ők is vegyes csapat, BGE-BME-BCE egyetemista tagokkal. Az ötletversenyen találkoztak először, és az ötlet is itt született meg.

A DiversiGo csapata forrás: Takács Dániel

A pénzjutalom mellett a győztes csapatok meghívást kaptak a 2023 tavaszán megrendezésre kerülő Danube Cup nemzetközi startup versenyre. Minden résztvevő részletes tájékoztatást kapott az oktatási időszakban elérhető egyetemi kurzusokról, ahol tovább tudnak dolgozni az üzleti ötletükön. A szervezők pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel már egyeztetéseket folytatnak a 2023-as tanévindító hackathon részleteiről.

Szólj hozzá!