Magyarország lemaradása vállalkozásoktatásban, vállalkozásindítási hajlandóságban – Corvinus Kutatási Hét

2023. június 12-én a Budapesti Corvinus Egyetem Kutatási Hete keretén belül került megrendezésre a “Entrepreneurship in research – Vállalkozásindítás a kutatásokban” című esemény. A tudásmegosztó szakmai fórumon egyetemi kutatók, gazdasági szakemberek és kamarai vezetők osztották meg tudásukat és tapasztalataikat a magyarországi vállalkozási szektor aktuális helyzetével, kilátásaival kapcsolatban.

A szakmai diskurzus gondolati ívét a Magyarországon a BGE Budapest Lab-je által koordinált Global Entrepreneurship Monitor (GEM) legfrissebb adatainak bemutatása adta. Vonzó és társadalmilag egyre megbecsültebb karrierútnak számít a vállalkozás Magyarországon, annak ellenére, hogy érzékelhetően csökkent azok száma, akik jó lehetőségeket látnak vállalkozásindításra, és a kudarctól is többen tartanak – ez derül ki többek között a GEM frissen közzétett magyar adataiból. Tímár Gigi (BGE, Budapest Lab) elmondta, hogy a 2022-es adatok alapján Magyarország továbbra is le van maradva vállalkozásoktatási és vállalkozás indítási szempontokból mind európai, mind regionális szinten. Az általános iskolában egyáltalán nem, de középiskolában is a 18-64 éves lakosságnak csak alig 20%-a részesült valamilyen szintű vállalkozási ismeretekben.

Az európai összehasonlításban a lakosságon belül nagyon alacsony a vállalkozási ismereteket tanultak száma és még a vállalkozók körében is közel 70 százalék azok aránya, aki úgy váltak vállalkozóvá, és működtetik a cégüket, hogy soha nem vettek részt vállalkozásoktatában, ami feltehetően negatívan befolyásolja a működési hatékonyságukat és versenyképességüket. A magyar lakosság csupán 36,8%-a véli úgy, hogy elegendő készséggel, tudással és tapasztalattal rendelkezik vállalkozásindításhoz.

A 2022-23-as GEM jelentés itt érhető el.

Az eredmények bemutatását követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy mi lehet a lemaradás oka és milyen megoldások lehetnek a felzárkózásra. A beszélgetésben részt vett: Haranghy Csaba, a BKIK Ipari Tagozatának új elnöke, a Fővárosi Vízművek Zrt. korábbi vezérigazgatója, Hradszki László, a Hiventures Zrt. vezérigazgatói tanácsadója és Petheő Attila, tanszékvezető, egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem. Moderátor: Dr. Trautmann László volt.

Az okok keresésében felmerült a kulturális és mentális deficit, a digitális átalakulásnak megfelelő vezetői stílus hiánya, az oktatásba integrálható vállalkozási érzékenyítés, készségfejlesztés hiánya, a túlzott adminisztrációs teher, valamint a próbálkozáshoz, vállalkozásindításhoz szükséges bátorság, kurázsi hiánya. Ugyanakkor a résztvevők felhívták a figyelmet az adatok mechanikus összehasonlításának veszélyeire és az egyéb körülmények figyelembevételének szükségére.

A képen balról jobbra: Hradszki László, Petheő Attila, Haranghy Csaba

Az edukáció terén számos német és osztrák jógyakorlat áll rendelkezésre, amelyek értékelését, implementálását nagymértékben segítheti nemzetközi kamarai összefogás, tudásmegosztás. Startup vonalon ösztönző lehet a termékfejlesztést támogató vissza nem térítendő támogatás bevezetése, de szélesebb körben is a K+F támogatása és az ahhoz kapcsolódó jogi védelem racionalizálása. A nyugat-európai példák (állami K+F finanszírozás, ösztöndíjas modellek, stb.) mellett szó volt még a tőkekihelyezés kultúrájának és általában a banki finanszírozás iránti bizalom visszaerősítésének szükségességéről, de a hazai vállalkozói szektort általánosságban érintő generációváltás problémaköréről is. 

Az esemény házigazdája, Dr. Huszák Loretta mindemellett röviden ismertette a Danube Cup 2022-2023-as tématerületinek elért eredményeit és felhívta a figyelmet a következő Danube Cup nemzetközi vállalkozásindítási konferenciára, amely 2023. november 24-25-én lesz a Belgrádi Egyetemen.

Szólj hozzá!