Konferenciát rendezett az Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület a BKIK (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara) és a CIPE (Center for International Private Enterprises) támogatásával „Opportunities to Raise Compliance Awareness in the V4 Countries” címmel

2023. november 22-én a BKIK és a Center for International Private Enterprises a Magyar Közgazdasági Társaság, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara és a Hungarian Business Leader Forum támogatásával konferenciát szervezett „Opportunities to Raise Compliance Awareness in the V4 Countries” címmel. A konferencián hazai és nemzetközi előadók egyaránt részt vettek. A konferencia fontos üzenete volt, hogy a kis- és középvállalati szektor fejlődéséhez elengedhetetlen a részvétel a törvények, szabályok és az erkölcsi normák megalkotásában. Olyan civil szervezetekre, kamarákra és üzleti szövetségekre van szükség, amelyek ebben a folyamatban segítséget tudnak adni a tájékozódáshoz a hosszú távú fejlődési folyamatról, és hozzá tudnak járulni a vállalatok fennmaradásához és prosperitásához. 

A konferencia azt is megerősítette, hogy a térségben működő kis- és középvállalatok olyan kulturális egységet is alkotnak közös történelmi hagyományaik alapján, ami alapjául szolgálhat a hálózatosodásnak a térségben, és lehetőséget ad arra is, hogy piacaik nagyobb mértékben egységesüljenek, megtalálják és kihasználják az együttműködésben rejlő előnyöket.

A konferencia egy hosszabb rendezvénysorozat fontos mérföldköve volt, ami ez év májusában kezdődött. Együttműködésben a Győr-Moson-Sopron Vármegyei, a Hajdu-Bihar Vármegyei és a Pécs-Baranya Vármegyei kamarákkal kutatás és ehhez illeszkedő tréningsorozat is folyt a kis- és középvállalatok szabálykövetési hajlandóságáról, tudatosságáról és igényeikről ezen a területen. A tréningsorozat fontos tanulsága volt, hogy jelen van az a vállalati kör Magyarországon, amelyik érdekelt a tisztességes üzleti gyakorlatot folytató cégek hálózatosodásában. Keresik azokat a szakmai támpontokat, segítséget, amelyik segít feloldani dilemmáikat az üzleti siker és az etikus, szabálykövető magatartás között. A tréningek és az ehhez kapcsolódó kutatások tapasztalata volt az is, hogy ehhez nagyobb mértékben van szükség stratégiai gondolkodásra a kkv-k körében, ami annál, hogy az operatív ügyekbe bevonnak másokat. Ez utóbbi sem egyszerű feladat, a cég újraszervezését és belső szabályozását igényli. Ebben a tekintetben a compliance, a szabálykövetés is nagy segítséget jelent. Ugyanakkor a szabályalkotás stratégiai kérdés, hiszen ennek keretében etikai és üzletpolitikai problémákat kell stratégiailag megoldani. A stratégiai gondolkodás ugyanakkor közösséget, közös gondolkodást igényel a cégek részéről akár egymás között is. Megnő a szerepe a kooperációnak a verseny mellett, ezért is nélkülözhetetlen a szövetségek, kamarák, amelyek a kooperációra tudnak ösztönözni, annak hatékonysági és nemzetközi versenyelőny jellegét tudják erősíteni.

A képek a konferencia pillanatait örökítették meg.

Jeff Lightfoot
Center for International Private Enterprise, program director, programigazgató

Balog Ádám, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, alelnök

Bíró Ferenc, Integritás Hatóság, elnök
Bácsfalvi András, partner, Ernst & Young
Kerekasztal beszélgetés, a beszélgetés címe: Compliance tudatosság az üzleti kultúrában
Résztvevők: Martin Jacko, Bácsfalvi András, Martin József Péter, Martin Jacko, Bíró ferenc, Balog Ádám
Tomasz Németh, Richter Gedeon Polska, ügyvezető igazgató
Martin Sasinek, Slovak Compliance Circle, az igazgatótanács elnöke
Filip Hloušek, Verdián, Ügyvéd
Ekaterina Lysova, Center for International Private Enterprise, program director, programigazgató
Kerekasztal beszélgetés “Compliance tudatosság Kelet-Közép-Európában” címmel
Résztvevők: Trautmann László, Tomasz Németh, Filip Hloušek, Ekaterina Lysova

Szólj hozzá!