A Mercosur és az Európai Unió közötti megállapodás

Alonzo Chapel: Roger Williams partot ér, 1857, forrás: wikipedia.org

Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay és a nemrég csatlakozott Bolívia Asunciónban bejelentette, hogy “prioritásként” kezelik az Európai Unióval (EU) fennálló kérdéseket, hogy “a lehető leghamarabb” kereskedelmi megállapodás jöjjön létre a két blokk között. A 2019 júniusában elért eredeti megállapodás továbbra is ratifikálatlan, a tárgyalások elhúzódtak, mivel egy, az erdőirtással és más aggályokkal foglalkozó záradékot csatoltak hozzá.

A két blokk közötti kereskedelmi kapcsolatok már most is jelentősek, az EU beruházásai a Mercosur-országokban a 2000. évi 130 milliárd euróról 2020-ra 330 milliárd euróra nőnek. A tárgyalások célja a kereskedelmi akadályok csökkentése, az értékláncok integrálása és a beruházások ösztönzése, a fenntartható fejlődésre, a környezetvédelemre és a tisztességes munkafeltételekre vonatkozó előírások beépítésével. Az eredetileg Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay alkotta Mercosur, amelyet „déli közös piac” néven határoznak meg, Venezuelával és Bolíviával bővült, utóbbi még mindig a csatlakozási folyamatban van.

Az EU-val való megállapodás aláírása rendkívüli előnyökkel jár a Mercosur-országok számára, különösen a jelenlegi globális helyzetben. A továbbfejlesztett megállapodás tükrözi a változó helyzetet, és hangsúlyozza a megbízható globális partnerségek szükségességét. A kölcsönös érdekeket felismerve a paktum lehetővé teszi a megbízható és baráti nemzetekbe irányuló termékáramlást, stabilitást, ezáltal lehetőségeket biztosít mindkét régió számára. Az átalakulóban lévő világban e megállapodás elfogadása alapvető fontosságúvá válik a sokoldalú és megbízható kapcsolatok előmozdítása szempontjából.

Szólj hozzá!