Az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás nehézségekbe ütközik az európai mezőgazdasági termelők részéről

Gauchók emukat vadásznak Argentínában, 1905, forrás: wikipedia.org

Az év elejétől kezdve a gazdák Európa-szerte kifejezték ellenérzésüket az Európai Unió (EU) és a dél-amerikai Mercosur kereskedelmi tömb között tervezett kereskedelmi megállapodással szemben. A megállapodás, amelynek célja az exportvámok csökkentése és a kereskedelem ösztönzése, vitát váltott ki a mezőgazdasági szabványokra és az európai piacra gyakorolt hatásáról.

Az EU és a Mercosur közötti tárgyalások az 1990-es évek végén kezdődtek, a legutóbbi tárgyalási forduló a környezetvédelmi kérdésekre összpontosított. A javasolt szerződés, amelyet több mint két évtizedes tárgyalássorozat után 2019-ben írtak alá, hatalmas piaci lehetőséget jelent 780 millió ember számára és évi 40-45 milliárd euróra becsülik az ebből fakadó kereskedelmi volument. A megállapodás központi eleme a legtöbb uniós exportra kivetett vám eltörlése, amely évente mintegy 4 milliárd eurót tesz ki, a Mercosur-árukra vonatkozó importkvóták bevezetése mellett.

Az olyan Mercosur-országok, mint Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay hozzáférhetnének az EU piacához, és a kereskedelmi akadályok csökkenése révén potenciális előnyökhöz jutnának. Többek között a mézre, a rizsre, a cukorra, a baromfira és a marhahúsra behozatali kontingenseket határoztak meg terméktípusonként eltérő vámtételekkel. A marhahús behozatalára 7,5%-os importvámot vetnének ki, ami az európai szabványok védelmét és az argentin marhahústermelés szabályozott befogadását szolgálja.

Az egyezmény támogatói azzal érvelnek, hogy a megállapodás élénkítené az európai gazdaságot, különösen az olyan országok számára, mint Németország és Spanyolország. Ezen túlmenően a támogatók a megállapodást stratégiai lépésnek tekintik a kereskedelmi partnerek diverzifikálása érdekében, csökkentve a függőséget Kínától és Oroszországtól, különösen az olyan geopolitikai feszültségek közepette, mint az ukrajnai konfliktus.

A megállapodás azonban jelentős negatív visszhangot váltott ki az európai mezőgazdasági termelőkből, akik attól tartanak, hogy az olcsóbb, rosszabb minőségű importtermékek áradata nem felel meg a szigorú uniós előírásoknak. Ezek az aggodalmak Európa-szerte tiltakozásokat váltottak ki, és a gazdák a hazai mezőgazdaság védelmét, valamint a környezetvédelmi és állatjóléti előírások betartását szolgáló biztosítékokat követelnek. Érvelésük szerint a Mercosur-áruk behozatala alááshatja az európai termelőket, és veszélyeztetheti az élelmiszerbiztonságra és fenntarthatóságra irányuló erőfeszítéseket.

Az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás jelenleg kérdéses, mivel a ratifikáció még nem történt meg. A Mercosurral kötött szabadkereskedelmi megállapodásnak jelentős politikai kockázata van, mivel a gazdák tiltakoznak az olcsó import és a környezetvédelmi előírások miatt. Macron francia elnök a múlt héten kijelentette, hogy a tárgyalások lezárása a jelenlegi körülmények között lehetetlen lenne.

Eközben Olaszországban hangsúlyozzák a megállapodás előnyeit az európai munkaerőhiány kezelése tekintetében.

Szólj hozzá!