A gombák joga az ökoszisztéma védelme

Bogyó és Babóca: A gomba kalapja

Számos vizsgálatot végeztek a Los Cedros biológiai rezervátumban, amely Ecuador északnyugati részén, Imbabura tartományban található. Földrajzilag 1000 és 2700 méter közötti magasságban fekszik, és négy folyó szeli át.

Az ambíció nem csak tudományos, hanem az önkéntesek és a polgárok részéről is megvan annak érdekében, hogy megvédjék az ökoszisztéma tartalékait. Ez nem csak a terület erdőirtásának megállítására korlátozódik, hanem a madarak, jaguárok, majmok, hüllők, kétéltűek, orchideák és számtalan gomba élőhelyének védelmére is.

2017-ben az ecuadori kormány 2,9 hektárnyi területen jelentett be új bányászati kitermelési koncessziókat. A rezervátum hivatalos honlapja szerint e tevékenység 300%-os növekedését prognosztizálják, ami veszélyezteti a terület biológiai sokféleségét.

Külföldi bányavállalatok, mint például a Cornerstone Capital Resources, engedélyt kaptak arra, hogy a nemzeti ENAMI vállalattal együttműködve aranyat bányásszanak, annak ellenére, hogy ez közvetlenül sérti Ecuador törvényeit, beleértve a természethez való jogokat is.

Az alkotmánybíróság azonban 2021-ben, sokévi huzavona után úgy döntött, hogy a Los Cedros rezervátumot meg kell védeni a természet és a közösségek jogait veszélyeztető tevékenységektől. A területet, ahol a Psilocybe Stametsii-t megtalálták, és amit Paul Stamets tiszteletére nevezték el, aki a világ leghíresebb mikológusa, és több mint 50 éve kutat ezen a területen.

A gomba alapvető fontosságú az élővilág és az ember számára, például a penicillint és más pszichotróp anyagokat gombákból nyerik. A növényi sejtek között szimbiózis-katalizátorként működnek, és úgy vélik, hogy az éghajlati katasztrófák után a gombák előbb népesítették be a Földet, mint a növények. Az élet teljes hálóját ők kötik össze. Egyeseket megmentenek, másokat nem, és mi még csak most fedezzük fel őket.

A gombák nem növények vagy állatok, hanem saját birodalmat alkotnak. A micélium a gomba valódi teste; szétterjed a talajban, mindenből táplálkozik, amit talál, és még a fába is behatol. A gombák ráadásul azért is szokatlanok, mert rendkívül jól összekapcsolt hálózatot alkotnak. Még mindig sok a bizonytalanság, és a felfedezések mindig újabb felfedezésekhez vezetnek.

A gombák nagy túlélők; úgy fejlődtek, hogy halálosak legyenek ellenségeikkel szemben. A feltételezett 5 millió gombafajnak még az 1%-a sem ismert. A mikrobiológusok célja, hogy megértsék a hasznos gombákat, amelyek segítenek javítani az emberi életminőséget. A gombák birodalma létfontosságú funkciókat tölt be a környezet és az emberi szervezet számára.

Összefoglalva, a gombák különböző formájúak, méretűek és fajúak, változatos körülmények között fejlődnek, és a mikológiában végtelen sok kísérletezési lehetőség van. Bebizonyosodott, hogy képesek komplex molekulákat lebontani, és hozzájárulnak a bolygót befolyásoló biogeokémiai ciklusokhoz. Javíthatják a talaj pH-értékét, lebonthatják a szénhidrogén-szennyező anyagokat, antibiotikumokat, környezetbarát szappanokat, aromákat állíthatnak elő, sőt, még az immunrendszert is erősíthetik. Védelmük globális közjó.

Szólj hozzá!