A globális kereskedelem dinamikája: Mexikó hatása az USA gazdaságára 

Charlie Chaplin az amerikai-mexikói határon – a zarándok, 1923, forrás: youtube.com

2023-as híradások szerint Mexikó exportja 4,6%-szal növekedett az USA-ban, miközben a kínai export 20%-kal csökkent az előző évhez képest.

Mexikó Kanadával és az Egyesült Államokkal együtt a T-MEC szabadkereskedelmi megállapodás része, ami nem csak termékeny, hanem biztonságos pálya is, távol Kínától.

Kétségtelen, hogy ez a speciális kereskedelmi helyzet nagyobb gazdasági növekedést és munkahelyteremtést eredményez, különösen azoknál a vállalatoknál, amelyek magas hozzáadott értéket exportálnak a szomszédjukba, elsősorban az ipari ágazatokban, az autóipartól a vegyiparig.

A mexikói export jelentős növekedésének megértéséhez össze kell azt kapcsolni Kína jelentős visszaeséséhez ugyanezen a téren. Ha Mexikónak nagyobb kapacitása lenne a magas technológiai színvonalú és exportképes gyárakra, a növekedés monumentális lenne.

Bár vannak feszültségek, a Kína és az USA közötti kapcsolat megkerülhetetlen tény. Az ellátási láncok továbbra is erősek és összekapcsoltak, ami egyre nagyobb függőséget teremt egymás iránt. Ez még Mexikót is érinti, amely anyagokat vásárol Kínából, hogy aztán az USA-nak adja tovább feldolgozás után.

A mexikói fejlődés során utalni kell arra, hogy komoly lendületet kapott a fejlettebb infrastruktúra létrehozása, amely lehetővé teszi Mexikó folyamatos fejlődését, beleértve a jobb elektromos hálózatot és a munkakörülmények javítását.

16 év után az amerikai piacon, Kína igazolta, hogy Mexikónak is megvan a kellő tehetsége az amerikai piac magas színvonalú ellátásába. A jelenség egyik fő oka az USA és Kína közötti kereskedelmi háború. Egy ideje már láthatjuk, hogy a két világhatalom közötti kapcsolatok feszültséggel terheltek, és messze vannak a konszenzus elérésétől. A két szereplő nem sajnálta a fáradtságot egymás támadásától, amit a különböző politikai vezetők beszédeiben lehetett tapasztalni, beleértve a fenyegetéseket is. ez a kettő nem kíméli a fáradságot

A feszült viszony Donald Trump korábbi elnökkel fokozódott, aki beszédeiben különösen ellenséges maradt Kínával szemben, növelte a vámokat, ami elemzők szerint 2023-ban drasztikus, 20%-os csökkenést okozott az export értékében.

Kétségtelen, hogy Peking részéről az előnyök egy olyan win-win együttműködésben jelentkeznének, amelyben előnyük egyértelmű a Nyugattal szemben, de az évtizedek óta tartó bizalmatlanság miatt ezt nehéz fenntartani.

Amikor Biden hivatalba lépett, nem történt lényeges változás a két ország kapcsolatában. A két nemzet érdekei folyamatosan ütköznek különböző kérdésekben. A divergálás erősödik, párosulva időnként azzal a naiv elképzeléssel együtt, hogy kölcsönösen megegyeznek majd a szoros munkakapcsolatról. Ebből a nagyhatalmi küzdelemből Mexikó most nyereségre tehet szert azzal, hogy intenzívebbé teszi kapcsolatait az USA-val, amit az export 4,6%-os növekedése is bizonyít.

A latin-amerikai piacok 2023-ban pozitív értékelést kaptak gazdaságaikra vonatkozóan. A Mexikó, Kína és az Egyesült Államok közötti gazdasági dinamikáról szóló áttekintés kitér az infrastruktúra fejlesztésének fontosságára is, és rávilágít a globális kereskedelem változó dinamikájára.

Szólj hozzá!