Haiti Latin-Amerikában

Vudu szobor – az ördög 12 szemmel, forrás: wikipedia.org

Haiti a karibi térség legszegényebb, és a világ legszegényebb országai közé tartozik, az IBRD (Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank) szerint a lakosság 60 százaléka él szegénységben.  Ráadásul a karibi ország kritikus pillanatokat él át, miután Ariel Henry miniszterelnök lemondott a fegyveres bandák által elkövetett erőszakos cselekmények növekedése miatt.

A latin-amerikai országok aggodalmukat hangsúlyozzák a jelenlegi haiti válságban a régió egészére kiterjedő stabilitás és humanitárius segítségnyújtás tekintetében. A haiti politikai instabilitás, az elnökök és ellenzékiek meggyilkolása, az államcsíny és az emberi jogok megsértése stb. története mellett az országnak az a szerencsétlensége, hogy egy szeizmikus zónában fekvő szigeten fekszik, amely párosul a szegénységgel. A 2010-es haiti földrengés katasztrofális esemény volt. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága szerint mintegy 3 millió embert érintett, és az ország latin-amerikai szomszédai aktívan részt vettek a válság kezelésére irányuló nemzetközi erőfeszítésekben.

A Karib-tengeren fekvő Hispaniola szigete a kezdetek óta két, egymással folyamatosan konfliktusban álló állam között oszlik meg: a Dominikai Köztársaság és Haiti. A két ország közötti feszültség az évtizedek során egyre nőtt, nagyrészt a Haitin tapasztalható kormányzás válsága miatt, amelyet a bűnözői csoportok akciói miatt él át, és amelyeket Port-au-Prince mostanra sem tudott megfékezni.

A határ túloldalán a bűnözés fokozódásával szembesülve Luis Abinader dominikai elnök megerősítette a határ lezárását, és több katonát mozgósított a határ felé. Daniel Pou dominikai politológus és biztonsági szakértő szerint az ország 2023-ban több mint 43 millió dollárt fordított a légi, szárazföldi és tengeri felügyeletre és biztonságra.

Ami a legfrissebb híreket illeti, Haiti kormánya szükségállapotot hirdetett ki a fővárosban történt erőszakos összecsapások után, amelyek megrongálták a kommunikációs rendszereket, és két börtönszökéshez vezettek, mivel egy jelentős bandavezér Ariel Henry miniszterelnök elűzésére törekszik. A haiti válság sokrétű és erősen érinti a szomszédokat, akik nemzetközi beavatkozást követelnek válaszként.

Különösen a Dominikai Köztársaság hívta fel a figyelmet Haiti súlyos helyzetére. Roberto Álvarez külügyminiszter az ENSZ-ben tartott beszédében kiemelte az azonnali cselekvés szükségességét. Ez a diplomáciai nyomás hozzájárult a Haiti stabilizálását és az instabilitás kiváltó okainak kezelését célzó nemzetközi kezdeményezések támogatásához, illetve a kezdeményezések koordinálásához.

A Haiti állampolgárok és más nemzetek félelmei is tovább nőnek, mivel a kilátások reménytelennek tűnnek. A Venezuelából, Kubából, Nicaraguából, Bolíviából, Antigua és Barbudából, Saint Kitts és Nevisből, Saint Vincent és a Grenadine-szigetekből, Grenadából, Dominikából és Saint Luciából álló blokk úgy véli, hogy Haiti “lakosainak jóléte és fejlődése azonnali figyelmet és nemzetközi segítséget érdemel, ez kell, hogy az elsődleges mozgatórugója legyen minden intézkedésnek”.

Szólj hozzá!