„Előtérben az élelmezésbiztonság” – A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar az EU-csatlakozás óta eltelt időszakban

Interjú Dr. Jámbor Attila intézetvezető egyetemi tanárral (Fenntartható Fejlődés Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem) és dr. Potori Norbert igazgatóval (Agrárközgazdasági Intézet)

Magyarország 20 éve csatlakozott az Európai Unióhoz.
Mit jelentett ez a magyar mezőgazdaságra nézve? Az elmúlt húsz év agrárfejlődési pályája
mennyiben köthető az EU-csatlakozáshoz és mennyiben más körülményekhez, például a
világpiaci környezet átalakulásához vagy a belső fejlődéshez? Többek között ezeket kérdeztük szakértő vendégeinktől.

https://drive.google.com/file/d/1hfF7BZrUBL73XhvEUZ12ceEoGb_J5dvG/view

Jámbor Attila, az MTA Doktora, tanszékvezető egyetemi tanár a Budapesti Corvinus Egyetem Agrárközgazdasági és Vidékfejlesztési Tanszékén. Kutatásai során nemzetközi agrárkereskedelemmel, agrárpolitikával, illetve élelmezésbiztonsággal foglalkozik. Összesen több mint 160 tudományos közlemény szerzője, melyekre több mint 340 hivatkozást kapott. A fenti publikációk kapcsán számos elismerésben is részesült, melyek közül kiemelendő a 2017-ben elnyert Új Nemzeti Kiválóság Program posztdoktori kutatói ösztöndíja, a négy alkalommal elnyert Kutatási Kiválósági Díj a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a 2013ban három évre elnyert Bolyai János Kutatási Ösztöndíj. 2016-ban négy éves OTKA projektet, 2011-ben hároméves OTKA posztdoktori projektet nyert vezető kutatóként. Fiatal szakemberként lehetősége volt több nemzetközi szervezetnek is dolgozni agrárpolitika témakörben (FAO, Európa Parlament, Világbank). Szakmai-közéleti tevékenysége is aktívnak mondható. Állandó résztvevője az agrárközgazdasági szakma legrangosabb szervezetei által megrendezett nemzetközi konferenciáknak. Tagja a nemzetközi, az európai, az angol, az ausztrál és az amerikai agrárközgazdasági társaságoknak. 2016 óta a Magyar Agrárközgazdasági Egyesület elnöke. 2014 óta tagja a Magyar Tudományos Akadémia Agrár-közgazdasági Bizottságának. 2018 óta az angol nyelvű, hazai kiadású Studies in Agricultural Economics tudományos folyóirat főszerkesztője. Házas, két gyermek, András (2011) és Lili (2014) édesapja.

Potori Norbert az AKI Agrárgazdasági Igazgatóságának vezetője. Fő szakterületei a Közös Agrárpolitika alkalmazása, az agrárpolitikai hatásvizsgálatok, a mezőgazdasági termelés, termelési szerkezet, feldolgozás és kereskedelem elemzése, valamint a határidős és opciós árupiacok. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett gazdálkodás- és szervezéstudományi doktori fokozatot. Az MTA Agrárközgazdasági Bizottságának választott tagja 2011-től.

Szólj hozzá!