OEI konferencia a munka jövőjéről Argentínában

Gauchók matét isznak és gitáron játszanak az argentin pampákon a XIX. század végén, forrás: wikipedia.org

Az Organización de Estados Iberoamericanos para la Educación, la Ciencia y la Cultura (OEI – Ibero-Amerikai Államok Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) részt vett a 2024-es „Tudás Fórumon” (Knowledge Forum), amelynek fő témája “A munka jelene és jövője Argentínában” volt. Ez a fórum, amelyet a Számítástechnikai Szakmai Szövetség (AGC) szervezett, és amelyet az Unión Obrera de la Construcción (UOCRA – Építőipari Dolgozók Szakszervezete) székházában tartottak, a FoCo (Foro del Conocimiento – Tudásfórum) első rendezvénye volt.

Az 1949-ben Ibero-Amerikai Oktatási Hivatal néven alapított OEI 2024 októberében ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Az elmúlt öt év alatt az OEI évente több mint 12 millió embernek nyújtott segítséget, és 20 országban van jelen, ezzel is hangsúlyozva az összes latin-amerikai számára kulcsfontosságú regionális közjó létét és fontosságát.

Jelenleg a szervezet évente több mint 650 projektet valósít meg, és a régióban országos irodákat tart fenn, székhelye Madridban található. A legutóbbi, kubai irodát 2022-ben nyitották meg. 2023-ban az OEI-t az ENSZ Közgyűlése megfigyelő szervezetként ismerte el. Ez a Spanyolország és Argentína által kezdeményezett és más országok által támogatott kezdeményezés fokozza az OEI és az ENSZ közötti együttműködést, különösen az oktatás, a tudomány és a kultúra területén.

Az OEI a közoktatás általánossá tételéért száll síkra, széles körű ibero-amerikai perspektívát támogatva, amely elősegíti a társadalmi és oktatási integrációt. Az erőforrások és a legjobb gyakorlatok megosztásával az OEI elősegíti a növekedést és az együttműködést a tagországok között. A befogadás, a méltányosság és a megkülönböztetésmentesség iránti elkötelezettségük nyilvánul meg erőfeszítéseikben az oktatás fejlődésbe történő integrálásában.

2023-ban az OEI és az Egyesült Nemzetek Szervezete együttműködési megállapodást kötött a 2030-ig tartó menetrend felgyorsítása érdekében. E partnerség célja a regionális együttműködési erőfeszítések fokozása, biztosítva, hogy az OEI jelmondata – “We make cooperation happen” – megvalósuljon érdemi kötelezettségvállalásokkal és jelentős eredményekkel.

https://oei.int/oficinas/secretaria-general/noticias/la-asamblea-general-de-naciones-unidas-aprueba-que-la-organizacion-de-estados-iberoamericanos-oei-sea-declarada-organismo-observador-de-la-onu

https://oei.int/oficinas/secretaria-general/noticias/la-oei-y-las-naciones-unidades-se-comprometen-a-seguir-impulsando-la-agenda-2030-en-iberoamerica

Szólj hozzá!